Overtenking kan føre til unødig stress og usikkerhet, spesielt ser vi dette hos ledere som står overfor komplekse saker og beslutninger. En mer erfaren leder har ofte vært borti tilsvarende situasjoner, og kan i større grad enn en fersk leder lene seg på egne erfaringer.
Ved å overtenke kan det kjennes ut som man fortsatt jobber med en sak eller beslutning, men egentlig er dette bare en form for prokrastinering. Man tenker at jo mer man har vurdert en sak, jo bedre beslutningsgrunnlag – men ofte er dette feil.
Alle overtenker fra tid til annen, både om stort og smått. Kanskje tenker du på alt som kan gå galt i den litt delikate samtalen du trenger å ta med en av dine medarbeidere, eller kanskje har du kastet bort timevis på å velge riktig antrekk til en eller annen anledning.
Problemløsing er på mange måter det motsatte av overtenking. Problemløsing er action-orientert, og får ting til å skje, mens overtenking stopper fremdrift og gir næring til negative tanker og følelser som i det lange løp kan utløse stress.
Ved å finne måter å stoppe overtenking, kan du parkere uproduktive tanker og gå videre til problemløsing og starte på neste steg. Her får du tipsene du trenger!
Relatert: Eisenhower-matrisen – bakgrunn og smart bruk (prioriterings- og tidsstyringsverktøy)
Seks enkle grep for å stoppe overtenking
1. Sett saken i perspektiv
Det er sjelden det kun finnes ett riktig svar eller resultat når man står overfor komplekse beslutninger eller utfordringer. Ta presset av deg selv, ved å minne deg om dette.
Perfeksjonisme er en vanlig årsak til overtenking. Bruk 80/20-regelen, hvor du aksepterer at 80% av resultatene kan oppnås med 20% av innsatsen. Fokuser på de viktigste aspektene ved utfordringen du har foran deg, og aksepter at ikke alt trenger å være helt perfekt fra første stund.
2. Bryt saken ned i mindre biter
Hvordan spiser man en elefant? Bit for bit.
Komplekse utfordringer kan fort virke overveldende, og dermed bane veien for overtenking. Del opp utfordringen i mindre og mer håndterbare oppgaver. Med det du vet nå – hva er et mulig godt første steg?
Dette gjør det enklere å få et bilde av veien videre, og reduserer følelsen av at alt må løses på en gang.
Relatert: Pomodoro-teknikken: En enkel metode for bedre fokus og produktivitet
3. Sett klare tidsfrister
Gi deg selv en tydelig tidsramme for å ta en avgjørelse. Det kan være fristende å gruble over alternativer i det uendelige, men tidsfrister hjelper deg å fokusere og tvinger deg til å ta et valg. Når tidsfristen er nådd, må du ta en beslutning basert på informasjonen du har tilgjengelig.
Bruk gjerne en timer for å ikke bruke mer tid på noe enn det som strengt tatt er nødvendig.
4. Ta en pause
Hvis du blir sittende lenge og tenke på samme sak, så er det ofte lurt å stoppe tankene, og rett og slett ta et avbrekk og gjøre noe helt annet. Bevegelse og meditasjon er to gode måter å ta tankene til et annet sted for en periode. Gå en tur, eller ta ti minutter med meditasjon.
Da kommer du tilbake til utfordringen din med ny energi, og klarer kanskje å se saken med helt nye øyne.
5. Skriv ned tankene dine

Noe som ofte hjelper, er å sette seg ned med en penn, og få noen av tankene og utfordringene på papiret. En tabell med fordeler og ulemper er et enkelt verktøy, og en enkel SWOT-analyse kan være effektivt hvis det passer utfordringen.
Eller kanskje du skriver ned din foretrukne løsning, med to-tre mulige neste steg.
Det viktigste poenget her er å faktisk skrive det ned. Når du jobber taktilt spiller hjernen på lag med deg, og du får bearbeidet stoffet på flere måter. Da er det ofte enklere å se hvilken retning som er fornuftig videre, og hva som er et godt neste steg.
Relatert: Fordeler ved å skrive
6. Be om hjelp fra andre
Be noen (en kollega, venn, mentor, samboer, …) om å bli med å teste tankene dine. Fortell hva problemet er, hvilke tanker du har gjort deg, og hva som gjør at det nå stopper opp for deg.
Det du ofte vil oppleve er at du blir oppmerksom på at du har gjort en god jobb med å sortere tankene allerede. Når du får inn et nytt synspunkt, kan det være at du får bekreftet at du langt på vei har tatt en beslutning om neste steg allerede.
Relatert: 7 uvaner å gi slipp på