TL;DR – En utfordring for forfatter eller leser?

TL;DR er slang for å si at en tekst er for lang. Eller det kan brukes som en introduksjon til en oppsummering av et stykke tekst. Det står for Too Long; Didn’t Read. Men hvorfor er vi så opptatt av at tekstene skal være kortest mulig? Og hva mister vi når all tekst skal være tilpasset et publikum som ikke tåler lange tekster?

I følge Dictionary.com er forkortelsen registrert i bruk allerede i år 2000. Dette er ikke et fenomen som dukket opp over natta nå, men det er en tydelig tendens til at vi tåler kortere tekster enn tidligere. Forkortelsen har blitt til, fordi noen tror at man ikke har tid til å lese en lengre artikkel, mail eller bloggpost.

Utfordringen med denne forkortelsen er at den legger skylden på forfatteren, ikke på leseren. Å kalle noe «for langt til å lese» kan like godt avsløre leserens manglende evne til å prioritere eller vise dømmekraft. For kunne den ikke like godt stått for Too Lazy; Didn’t Read?

Misforstå meg rett – det finnes massevis av eksempler på at noen bruker for mange ord. En halvannen times film kan kjennes ut som en tretimers, noen holder 20 minutters taler med fire minutters innhold, og enkelte klarer til og med å få en tweet til å virke lang. Det er en nyttig øvelse å være kritisk i forhold til å gjøre sine tekster mest mulig konsise og presise.

Lengre tekster har sin styrke i at det krever mer av leseren. Det skjerper leseren. Det gir leseren mulighet til å fordype seg i et emne på en helt annen måte enn en fem-punkters oppsummering og X-vennlige 140-tegnere. Dybdelesing handler ikke bare om å konsumere tekst og innhold, men om å forstå innholdet i det man leser best mulig.

Til forskjell fra skumlesing eller scrolling på skjermen, er dybdelesning en form for lesing som har vist seg å øke både forståelse og fornøyelse. Man tar i bruk annen lagret kunnskap og erfaringer, egne tolkninger og perspektiver, og ikke minst vår empati. Når hjernen får jobbe på denne måten forsterkes forbindelsene i hjernen, og den får trening på samme måte som muskler får trening på treningsstudio. Den blir sterkere.

Lesing av lengre tekster er altså uvurderlig for utviklingen av ordforråd, hukommelse og konsentrasjon. Dybdelesing gir deg både mer og bedre påfyll – hvis du setter av tid til det.

Så en soleklar oppfordring herfra; dropp en halvtime med scrolling i dag, og les heller i en bok eller en lengre artikkel om et spennende emne i stedet!

Les også Fem tips til hvordan man får lest flere bøker, og Fem grunner til at lesing er bra for deg her.

Pomodoro-teknikken kan også være et godt hjelpemiddel for å komme i gang med langlesing igjen.


En relevant bokanbefaling her er Stolen Focus av Johann Hari. (Også som lydbok på Audible).

Boka tar for seg utfordringen med vår krympende evne til å fokusere og konsentrere oss om noe som helst. Han påstår at det ikke er manglende eller sviktende viljestyrke i forhold til mobiler, åpne tabber og hundrevis av varsler som står bak, men at fokuset vårt er stjålet av eksterne krefter, som igjen gjør oss sårbare i forhold til store selskaper som roper etter vår oppmerksomhet der de vil være tjent med dette.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Please reload

Please Wait