Når vi prater om viktige egenskaper eller kompetanser man trenger for å lykkes som leder, nevnes ofte strategisk tenkning, besluttsomhet, visjon og kommunikasjonsferdigheter. Det finnes dog en annen viktig egenskap som fortjener mer oppmerksomhet enn vi vier den i dag: nysgjerrighet.
Nysgjerrighet er en egenskap som kjennetegner gode ledere som prioriterer mennesker, empati og forståelse. NAOB.NO definerer nysgjerrig som «ivrig etter å få vite noe». Nysgjerrighet handler om å stille spørsmål, søke forståelse og omfavne ulike perspektiver. Det er nøkkelen til å skape en arbeidskultur basert på tillit, inkludering og vekst.

Nysgjerrighet er ikke bare en egenskap, men også en viktig del av et growth mindset som gjør at noen ledere stadig jakter ny kunnskap og innsikt, og nye måter å gjøre ting på. Med åpenbar interesse stiller de spørsmål for å lære, utforske nye ideer og oppdage nye måter å se verden på.
Nysgjerrighet er drivstoff til innovasjon og læring, og skjerper jakten på kontinuerlige forbedringer. Ved å stille spørsmål ved eksisterende metoder og prosesser vil man kunne finspisse disse for enda bedre drift og resultater.
Ved å være åpen for nye perspektiver og synspunkter fremstår du også som en lyttende leder, og vil over tid bygge veldig sterke team, som igjen vil levere langt bedre resultater.
Hvordan utviser du som leder nysgjerrighet og et ønske om læring?
Nysgjerrighet er en superkraft for ledere, og det vil løfte lederskapet ditt til et nytt nivå. Den gode nyheten er, at selv om dette ikke faller naturlig for deg i dag, så er nysgjerrighet noe man kan trene på.
Utfordringen du får nå, er å omfavne nysgjerrighet som verktøy i ditt lederskap. Still spørsmål, søk kunnskap, og være åpen for nye muligheter. Oppmuntre til nysgjerrighet i teamet du leder og organisasjonen du er en del av. Ved å stille et ekstra spørsmål og tørre å være åpen for å gjøre noe på en ny måte, vil dere ta til dere masse ny kunnskap, og bli et tettere team.
Team som lærer sammen, vokser sammen. Her er noen måter du som leder kan dyrke nysgjerrighet og læring i eget team.
Still åpne spørsmål
En av de enkleste og mest effektive måtene å vise nysgjerrighet og læring på, er å stille åpne spørsmål. Åpne spørsmål inviterer til refleksjon og dialog. De begynner med ord som hva, hvorfor, hvordan og når – og de kan ikke besvares med et enkelt ja eller nei.
De viser at du oppriktig ønsker å forstå andres perspektiver og ideer, og at du ønsker ny informasjon og tilbakemeldinger fra de andre. Med åpne spørsmål oppmuntrer du også teamet ditt til å tenke kritisk og kreativt. Samtidig får de anledning til stille egne spørsmål og dele sine nye innsikter og oppdagelser med deg.
Vær en aktiv lytter i disse samtalene, og still oppfølgingsspørsmål for å utforske videre.
Nye perspektiver
En annen måte å vise nysgjerrighet og læring på er å finne ulike perspektiver fra mennesker fra andre bransjer eller med en annen bakgrunn. Mangfold beriker kunnskapen din, utvider horisonten din og utfordrer antakelsene dine.
Du kan søke ulike perspektiver ved å ta kontakt med personer utenfor ditt vanlige nettverk, lese bøker og artikler fra ulike felt, delta på arrangementer og workshops om temaer du ikke er kjent med, og invitere tilbakemeldinger og innspill fra ulike interessenter.
ChatGPT kan også være en fantastisk sparringspartner og verktøy for å få andre perspektiver.
Input fra andre mennesker vil også hjelpe deg med å unngå farene ved gruppetenkning, bekreftelsesbias og ekkokamre. Ben Bernanke sa en gang at «Hvis to mennesker alltid er enige, så er en av de overflødig!»
Eksperimentere og lære
Å eksperimentere innebærer å prøve nye ting, teste hypoteser og utforske forskjellige muligheter. Det betyr også å være villig til å feile, lære og justere. Eksperimentering fremmer innovasjon, kreativitet og motstandsdyktighet.
Det viser også teamet ditt at du ikke er redd for å ta risiko, gjøre feil og lære av dem. Som leder må du legge til rette for at det er greit å bomme, så lenge man lærer av det. Der det er trygt å bomme, er det enklere å sette i gang med noe du ikke helt ser utgangen på.
Amy Edmondsons bok Right Kind of Wrong er nyttig lesning om dette emnet. Det å «gjøre feil på riktig måte» gir mye læring.
Uttrykket «fail fast» er blitt ganske utbredt, og dreier seg om at det er bedre å gjøre feil fort slik at vi får fikset de før de blir en stor belastning for oss. Les gjerne mer om dette i denne artikkelen på Forbes.
Del av din læringsreise
Å dele læringsreisen din innebærer å være åpen om hva du lærer, hvordan du lærer, og hvorfor du lærer. Det betyr også å være ydmyk, autentisk og sårbar overfor teamet ditt, for sannsynligvis har noe av læringen kommet av at du har gjort feil også. Å dele av læringsreisen din viser ditt engasjement for kontinuerlig forbedring, personlig utvikling og læring.
I tillegg inspirerer dette teamet ditt til å gjøre det samme: dele av sine egne erfaringer og læringsreise, og å støtte hverandre i sine læringsmål.
Du kan dele læringsreisen din ved å oppdatere på fremgang, utfordringer dere møter på, og mål dere når. Pass på å feire fremgang. Det er minst like viktig å markere progresjon som å markere måloppnåelse, spesielt på de mer langsiktige målene deres.
Du kan for eksempel gjøre informasjonen tilgjengelig i faste nyhetsbrev, eller kanskje lage en læringsblogg?
Skap et godt læringsmiljø
Et læringsmiljø er der folk føler seg trygge, støttet og oppmuntret til å lære, utvikle seg og innovere.
Du kan skape et læringsmiljø ved å etablere en tydelig læringsvisjon og strategi, gi tilbakemeldinger og veiledning, legge til rette for læringsarrangementer og -aktiviteter, anerkjenne og belønne læringsprestasjoner og fremme en læringskultur.
Utfordre hverandre
Vekst skjer utenfor komfortsonen. Utfordre hverandre til å ta steget ut i det ukjente.
Sett høye, men realistiske forventninger, og gi mye feedback til hverandre for å sikre fremdrift. Med høye forventninger, som du naturligvis følger opp løpende med konstruktive tilbakemeldinger, får dere motivasjon til å pushe videre.
Fortsett å feire progresjon fremfor måloppnåelse, så bygger dere opp selvtillit i teamet. Og kombinasjonen høy selvtillit og høy kompetanse er uslåelig!