Når lidenskapen for jobben forsvinner

Lidenskap gir deg mulighet til å stille på jobb full av motivasjon og pågangsmot dag etter dag. Når arbeidsdagene blir lange, klarer du å hente mer drivkraft når lidenskapen er der. Du jobber med noe som er kjekt, og som betyr noe for deg.

Å stille på jobb med dette utgangspunktet gjør deg mer produktiv, og jobben vil ikke slite deg ut.

Når du starter i en ny stilling, er ofte motivasjonen helt på topp. Man stiller opp full av entusiasme og pågangsmot, og gjør sitt ytterste for å prestere best mulig. Nye utfordringer hver dag, og masse nytt å lære.

Men slik har vi det naturligvis ikke alltid. Etter hvert som tiden går, blir mye av jobben vaner og satte rutiner. Der du tidligere var lidenskapelig opptatt av å levere, blir den sterke, følelsesmessige tilknytningen til stillingen over tid mer og mer nøytral. Gløden slukner kanskje helt for enkelte.

I denne artikkelen tar vi for oss hva som skal til for å finne tilbake til gløden som har sluknet og lidenskapen som er borte. Hvilke grep du kan ta for å tenne en ny gnist, enten for deg selv eller en du er leder for. For det er mulig!

Relatert: 10 ting som krever lite og gir mye

Hvordan du fornyer lidenskapen for jobben

Ofte er det ikke en enkelt sak som vil løse dette for deg, men en kombinasjon av flere. Gjennom å prøve seg litt frem med ulike oppgaver og prosesser kan det være at du finner tilbake til gløden igjen. Når du igjen stiller opp full av entusiasme og lidenskap, vil du være tilbake i sporet der du leverer og presterer på et bra nivå. Å ta tak i egen manglende motivasjon kan gjøre deg bedre i stand til å levere i den jobben du har. Det kan også sette deg på sporet av nye karrieremuligheter.

Jobber du med å utvikle deg selv, og lykkes med dette, kan man fort se for seg at nye oppgaver og muligheter melder seg. Kanskje du får muligheten til å jobbe sammen med andre mennesker også.

Her er noen forslag til hva du kan forsøke. Prat gjerne med din nærmeste leder først, og bli enige om hva dere skal forsøke. Her har dere felles interesse i å lykkes!

Gjør noe med den fysiske arbeidsplassen din

Man bruker en stor del av dagen sin på jobb, og hvordan du har det rundt deg påvirker deg mentalt. Altså vil det være viktig at det fysiske arbeidsmiljøet er lagt opp til at man skal trives.

Å fjerne ting som ikke har noen misjon er smart. Det finnes et utall bloggere og bøker som forteller deg hvordan dette gjøres smartest mulig. Eksempelvis har Marie Kondo sin metode blitt veldig populær. (Affiliate link).

Å legge til farge på kontoret kan faktisk gjøre mye for motivasjonen din. Angela Wright sin forskning viser at fargene vi har rundt oss påvirker alt fra sinnsstemning til produktivitet. Rødfarger er stimulerende i forhold til fysiske oppgaver, mens blått stimulerer administrative oppgaver og fokusert arbeid. Gult kan hjelpe deg med kreativiteten, og til slutt vil grønt være et godt valg hvis du jobber best med lav puls i et mer avslappet miljø.

Hvis ikke dette er nok, så kan du jo vurdere å ommøblere helt.

Med et mer spennende miljø rundt deg på arbeidsplassen, vil du i alle tilfeller kunne få en energiboost av å gjøre noen endringer i de fysiske omgivelsene.

Gjør noe med rutinene og oppgavene dine

Når arbeidsdagene kjennes helt like ut, og repetisjonene begynner å suge ut livsgnisten din, så kan det å endre litt på rutinene dine være god medisin. Enhver endring vil kjennes ut som nye varianter av de samme utfordringene. Og hvem vet – kanskje oppdager du bedre måter å gjøre ting på.

Forsøk å endre litt på når du er på jobb, og når du har hjemmekontor. Kanskje du også kan legge om dagene slik at du får inn en treningsøkt i forbindelse med lunsj?

Snu rundt på når på dagen du gjør de forskjellige oppgavene dine. Noen er mer effektive med fokusarbeid om morgenen, mens andre gjør dette best etter lunsj.

Relatert: Morgenrutiner som gir deg suksess

Bidra med støtte og opplæring

En god måte å få variasjon inn i arbeidsdagen, er å bidra med din kompetanse inn i støtte og opplæring av kolleger. Dette vil både du og den som får hjelp nyte godt av. Mentoring, opplæring, coaching – kall det hva du vil – er en mulighet til å hjelpe andre å vokse. Samtidig bygger du relasjoner og får dradd deg selv ut av en repetitiv hverdag.

Dette kan gjelde både nye og mer erfarne kolleger. Med stadig flere nye verktøy inn i arbeidsplassene våre, kan det godt være at noen sliter med å henge med på det som er nytt. Disse trenger den støtten de kan få. Å dele av din ekspertise vil gi deg et innblikk i hvor nyttig akkurat DIN kompetanse er. Dette kan bidra til å tenne gnisten igjen.

Se etter muligheter for kurs eller andre stillinger

Hvis du har mistet gnisten, så kan det gjerne stamme fra manglende muligheter i den rollen du har. Hvis arbeidet er av repetitiv natur, uten særlig variasjon, så er det lett å miste interessen. Dette vil i så fall være et godt tidspunkt å lete etter måter å utvikle deg på.

Orienter deg om hva som finnes av aktuelle kurs, både hos arbeidsgiveren din og eksternt. Det kan være noe som bygger videre på det du allerede er flink til, sertifisering av noe du allerede kan, eller kanskje til og med noe i en helt annen retning. Dette kan både åpne nye karrieremuligheter internt og eksternt, og det kan bidra til at du kan vokse videre i din nåværende rolle.

Ta deg en pause

Når man føler seg tom og umotivert, så kan det være smart å ta seg en skikkelig pause. Nå prater vi ikke en kaffepause eller lunsj, men et skikkelig avbrekk. En langhelg, eller noen dager ferie der du skrur helt av jobb, og bruker hodet på noe annet.

Noen ganger kan det «å skifte stue» for en dag eller to være nok til at du kommer uthvilt og motivert tilbake.

Det å ta en real pause kan gi deg rom til å gjøre andre aktiviteter som igjen gir deg mulighet til å tømme hodet helt for hverdagen på jobben. Nøyaktig hva man trenger i slike pauser er veldig forskjellig, men alle trenger å ta vare på seg selv innimellom. Noen trenger en storby, andre en tur på fjellet, og noen en runde med bikkja.

Hva med å forsøke Shinrin-yoku (skogbading)?

Kanskje kommer du tilbake med et litt annet perspektiv på jobben din igjen, og har klart å finne tilbake til lidenskapen som gjorde at du var så glad når du startet i denne jobben.

Se deg om etter noe helt annet

Hvis du fortsatt ikke ser noe tegn til verken gnist, begeistring eller lidenskap når du har vært gjennom ovenstående, så er det kanskje på tide å se seg om etter noe helt annet å gjøre.

Vi bruker en så stor del av livet vårt på jobb at vi må ha det skikkelig bra når vi er der.

Å gjøre et karrierebytte, enten til noenlunde samme stilling et hos en annen arbeidsgiver, men med andre kolleger, eller til en helt annen type jobb, er et stort steg å ta. Men det er kanskje det som skal til for å tenne gnisten og lidenskapen på ny.

Arbeidsgiveren din har mest igjen for å ha dedikerte og engasjerte folk på jobb. Kanskje er det din neste arbeidsgiver som får glede av det fremover?

I alle tilfeller, prat med lederen din. Se etter løsninger i fellesskap, og ikke gi opp før du står inne for at du har evaluert situasjonen godt nok. Tiden for ditt neste eventyr kommer når du er moden for et bytte.

Hvorfor er det så viktig da?

At man brenner for jobben man skal gjøre, betyr mye for innsatsen man legger ned. I tillegg vil man typisk lete kontinuerlig etter forbedringer og måter å løfte både resultater og innsats når man brenner for jobben.

Arbeidsplassen trenger noen slike som drar lasset, og som bidrar til at resten av teamet også holder oppe tempo og motivasjon.

Og du trenger en meningsfull jobb som gir deg noe utover lønn tilbake for å ha best mulig livskvalitet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Please reload

Please Wait