Lesing er bra for deg. Men det krever noe av deg. Først og fremst tid. Deretter fokus. Så hvordan skal vi klare å få lest flere bøker i en travel hverdag?
I følge leserundersøkelsen som Bokhandlerforeningen og Den norske forleggerforening lager (Leserundersøkelsen 2024), leser vi allerede ganske mye i Norge i forhold til andre land. 81% av respondentene har lest minst ei bok det siste året, og over en halv million nordmenn sier at de leser 25 eller flere bøker hvert år.
Hvis du sliter litt med å få lest, så får du gode tips til hvordan du kan komme i gang her!
Relatert: 7 uvaner å gi slipp på
1. Start i det små
Selv om det er kult å ha lest en ordentlig klassiker som Moby Dick, eller om du har lyst å lese Game of Thrones før du skal se serien, så er dette her tykke bøker som krever sin leser. Ikke start der. Begynn med korte romaner, lettlest krim eller novellesamlinger.
Du vil tidsnok bli fristet av en tykkere og mer krevende bok, men start med noe overkommelig. Etter hvert finner du ut hvilken sjanger du foretrekker, og da går sidene også raskere!
2. Sett av tid
Lag tid til å lese. Faste klokkeslett gjør det enklere å få inn nye rutiner. Ta det når det passer rytmen din best. I helgene kan det være til morgenkaffen, mens det i ukedagene er et kvarter før du legger deg.
3. Sett et daglig mål
Hvor skal ambisjonene ligge? 10 sider hver dag? 10 minutter hver dag? Ett kapittel hver dag?
Her er det ingen fasit, men gjør det gjennomførbart. Når du har kommet inn i en god rytme og når målet ditt jevnt og trutt, da øker du det litt. En halvtimes lesing hver dag er nok til at du vil nyte godt av alle godene lesing kan gi.
4. Fjern distraksjoner
Lesing krever konsentrasjon. Skru av lyden på mobilen, og sett deg et sted du får lese i fred. På denne måten får du være i fred med boka og det som skjer i den.
Noen liker å høre musikk mens de leser, mens andre trenger at det er stille rundt dem. I begge tilfeller kan øreplugger gi den roen du trenger.
5. Prat om bøkene du leser med venner og kjente
Når boka blir en sosial greie er det lettere å finne tid til den. Har du en venn eller kollega som leser bøker, så kan dere gi hverandre bokanbefalinger og fortelle hva dere synes om boka dere leser nå. Dette gir gode samtaler, og så har man kanskje lyst å bringe samtalen videre til andre bøker; og da må man jo lese de!